Alt om malaria i din malaria guide

Så mange dør hvert år af malaria

Malaria er en meget farlig sygdom. Sygdommen kommer fra malaria myggen, og smitter gennem parasitter. Disse parasitter svømmer i blodet, og kan forsage både nyresygdomme og hjerneskade. Cirka 500 millioner mennesker bliver hvert år smittet med disse parasitter, og heraf dør hele 1 million mennesker. Myggen er derfor verdens farligste dyr, og igen er malaria i så fald den sygdom, der dræber flest mennesker om året i de tropiske områder. Se mere om malaria her

 

Malaria betyder dårlig luft

Rent historisk set har malaria været til siden den oldgræske tid, men først i 1800-tallet har malaria fået en oprindelse, som man mente var Miasma. Miasma var en tro på, at sygdommen kom fra de urenheder, der var i luften omkring sumpe, og man undgik derfor områder som disse. På grund af denne teori, fik sygdommen navnet malaria, der stammer fra det italienske ’mala aria’ og som betyder  ’dårlig luft’.

 

Parasitter i blodet er kilden til malaria

I 1880 viste der sig en dygtig læge ved navn Alphonse Laveran, der fandt ud af, at der var parasitter i malariapatienternes blod, og at det var disse parasitter, der var skyld i sygdommen. Dette ophævede Miasma, men navnet har alligevel, holdt ved lige siden.

 

Sygdommen kom fra myggene

I 1895 viste der sig endnu en dygtig læge ved navn Ronald Ross, der fremlagde for verden, at smitten af parasitter, skete ved et myggestik. Han klarlagde, at myggene der levede i tropiske og subtropiske områder af speciel art, bar disse parasitter, og smittede mennesker ved deres myggestik, når de søgte blod. Dette var revolutionerende inden for kendskabet til malaria og nu til dags kan man læse i sin malaria guide, og finde ud af, hvilke piller man skal tage, for at beskytte sig, hvis man vælger at tage på ferie i Afrika eller andre udsatte områder.