Klar besked om tagrensning

Er du som folk er flest, er det ikke tagets algevækst, der holder dig søvnløs om natten. Det burde det måske ellers – i hvert fald hvis algevæksten er så fremskreden, at den kan ses. Er der først begyndt også at gro mos på taget, er det for alvor på tide med en tagrensning, der også kaldes for algebehandling.

Taget er nok den del af dit hus, der er mest udsat for elementernes rasen. Samtidig er det den del af huset, der skal holde hele resten af huset tørt. Går der først hul på taget, så der kan komme vand ind, begynder alle de dyre skader at dukke op – og i værste fald kan du vinke farvel til dit tag en kold, storm- og regnfuld nat, når vinden får blæst de første tegl eller tagplader af, fordi algerne har fået dem til at gå løs.

Så der er alt mulig grund til at få gjort noget ved algerne på taget, så snart du opdager det umiskendelige grønne skær. En tagrensning udført af et professionelt firma som dette kan fjerne dem effektivt fra taget og tvinge algevæksten til at starte forfra. Det samme gælder i øvrigt flisebelægningen, der også kan tage stor skade af algevæksten.

Det starter med en lille en-cellet plante

Algevæksten starter ellers ganske fredeligt med, at en lille alge lander på taget eller fliserne, den dag de er lagt. Algen er en mikroskopisk en-cellet plante, der nemt fæstner sig på sten-, cement- og andre hårde overflader. Bedst trives de på fugtige og skyggefulde steder, som f.eks. på nordsiden af huset eller der hvor træer eller nærtliggende høje bygninger skygger på taget eller flisebelægningen.

algebehandlling

Det er også der, du først kan få øje på dem – men det betyder ikke, at de ikke gror på de overflader, der ligger badet i sollys. Her går algerne bare i dvale, når vi når de varmeste og mest solbeskinnede måder. De kan også godt får et gulligt skær, men det betyder ikke, at de er gået ud. For så snart det bliver efterår, begynder de at vokse igen. Det gør de også om foråret, lige ind til solen igen får magten.

Gør det nemt for andre vækster at slå rod

Får algerne lov til at gro, varer det ikke længe før deres rodnet trænger ind mellem tagets samlinger eller ned i revnerne mellem fliserne. Med rodnettet følger fugten, der kan medføre mug- og skimmelangreb i tagrummet og i værste fald til råd i tagkonstruktionen.

Samtidig bliver algerne så store, at andre vækster som f.eks. mos og måske ligefrem ukrudt, kan slå rod i algevæksten. Deres meget større rødder vil også snart trænge ind mellem tagplader eller tegl eller ned i revnerne mellem i flisebelægningen. Det gør det endnu nemmere for fugten at få adgang.

Med vinteren kommer ulykkerne

Når vi så kommer til vinteren står du med et tag og nogle flisearealer, hvor der er opsamlet unødvendig meget fugt. Denne fugt fryser til is og da isen fylder væsentlig mere end vand, kan det medføre at tagpladerne går løse eller måske ligefrem revner. På flisearealet vil underlaget under fliserne erodere så meget af frostsprængningerne, at flisearealet begynder at blive ujævnt. På din første forårstur, opdager du det måske, fordi du snubler over en flisekant eller fordi fliserne vipper, når du går på dem.

Får algevæksten lov til at gro uhæmmet i nogle år, risikerer du, at vinden under en storm pludselig får mulighed for at komme ind under tagkonstruktionen, så der blæser tegl eller tagpladerne ned. Det åbner endnu mere op for vindens hærgen og snart begynder tagpladerne at vælte ned fra taget. En kraftig storm kan således strippe hele tagsider for tegl eller plader i løbet af ganske få timer.

Få en algebehandling i tide

Så der er rigtig god grund til at få foretaget en algebehandling af dit tag og dine flisearealer. Vigtigst er nok tagrensningen, da taget er det sted, hvor algerne kan resultere i de mest alvorlige skader.

På et almindeligt parcelhus kan en professionel tagrenser foretage en algebehandling af dit tag fra jorden. Så der er ikke behov for, at der skal sættes dyre stilladser op, så du får ødelagt beplantningen omkring huset. Kun hvis du har flere etager på huset end bare en tagetage, er det nødvendigt med stillads.

Samtidig er det algerensemiddel, de professionelle tagrensere anvender særdeles miljøvenligt, så der ikke sker noget med planter, buske og træer tæt på huset eller langs med terrasse eller flisebelagte stier. Er taget asbestholdigt opsamles spildevandet fra tagrensningen, så det heller ikke skader planter, dyr og mennesker.

Imprægnering gør det sværere for algerne at brede sig

Efter algebehandlingen er algerne og deres rødder effektivt fjernet fra taget. Men det betyder ikke, at algerne ikke kan komme igen. Det gør de lige så snart, algebehandlingen er overstået. Men de er nødt til at starte forfra. Så der går et stykke tid, før de kan skabe nye gener for tag og fliser.

Du kan hæmme væksten yderligere, ved at få behandlet tag og flisebelægning med en særlig nanoteknologisk belægning, der går taget og fliserne vandafvisende. Derved kan vandet nemmere løbe fra og tagplader og fliser indkapsles, så vandet ikke kan trænge ned gennem eventuelle revner i dem. Det betyder, at den livgivende fugt ikke får mulighed for at samle sig i tagets eller flisearealernes samlinger. Så algervæksten vil ikke være så eksplosiv som før – selv på de mere skyggefulde områder.

Få abonnement på tagrensning

Hos nogle professionelle tagrensningsfirmaer har du mulighed for at tegne abonnement på tagrensning. Så kommer firmaet automatisk og renser alger med jævne mellemrum, så du ikke glemmer at få bestilt, før det måske er for sent.

Det giver dig en billigere pris pr. gang og samtidig får du et gratis tagtjek med efterfølgende rapport over tagets tilstand med i prisen hos de mest grundige af firmaerne. Det gælder f.eks. firmaet her, der er eksperter i algebehandling og tagrens.

Gør noget ved det i tide

Så hvis du ikke har set efter før, er det en god ide at få tjekket taget – og fliserne – for algebelægninger og få fjernet dem i tide, inden de får mulighed for at vokse sig så store, at de skaber nogle af de ubehagelige følgeskader, som vi har beskrevet her.